Pup en jonge hondentraining

Wat leert de pup tijdens de puppy en jongehonden opleiding?

Puppy cursus leeftijd vanaf 9 weken.

Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:

 • Socialiseren

Eerste socialisatie periode: leeftijd 3-12 weken

Dit is een beslissende periode. Wil de hond zich tot een fijne hond ontwikkelen, dan is het van groot belang dat gedurende deze tijd de juiste ervaringen met mensen, anderen honden en de omgeving opdoet.

Tweede socialisatie periode / angstfase: leeftijd: 3-6 maanden

Tijdens deze periode zoeken ze nog steeds uit hoe de rangorde binnen het gezin is en proberen ze hun eigen plaats te vinden. Alle eerder opgedane ervaringen moeten worden herhaald. De jonge hond wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Hij begint voor zijn onderzoekingen steeds verder weg te gaan, maar blijft nog steeds binnen de geborgenheid van de baas of bekend gebied. Knagen en alles met zijn bek onderzoeken helpen bij het wisselen van de tanden en het verkennen van de omgeving.

 • Aandacht oefeningen

Voor elke training met de hond is aandacht vereist. Wanneer je hond geen aandacht voor je heeft, valt er niet te trainen. Aandacht mag daarom niet onderschat worden, het is juist het belangrijkste onderdeel tijdens het trainen van je hond.

Wat bedoelen we met aandacht?

Wil je een goede trainingssessie, dan is dat gebaseerd op aandacht. Aandacht betekent dat de hond alleen met jou bezig is en niet met alles om hem heen. Hij houdt je in de gaten en is alert op wat je doet.

Aandacht tijdens training:

Als je aandacht van je hond hebt, kun je dingen van hem vragen. Commando’s die hij al kent zullen succesvol worden opgevolgd en nieuwe commando’s vallen goed aan te leren.

Hoe krijg ik de aandacht van mijn hond?

IMG_3248

Je weet nu dat aandacht heel belangrijk is tijdens het trainen van je hond, maar het is niet altijd even makkelijk om de aandacht van een hond vast te houden. Hieronder lees je een manier hoe je de aandacht van de hond kunt vragen.

Stap 1:

Laat de hond voor je zitten en hou een brokje onder je kin en geef het commando: Let op! Beloon de hond zodra hij naar je kijkt.

Stap 2: 

Nu de hond snapt wat de bedoeling van deze oefening is kun je het tijdsbestek voordat je de beloning geeft verlengen.

Stap 3

Hou het brokje in je linker- of rechterhand met gestrekte arm opzij en geef het commando “Let op!”. Je heeft de hond in de vorige stappen aangeleerd om naar je te kijken, maar je zult zien dat het nu al een stuk lastiger is. Dit komt omdat je het brokje niet meer onder je kin is.

Stap 4:

Maak de oefening steeds moeilijker door de hond steeds langer te laten kijken. Het                is nu de hoogste tijd om met intervalbeloningen te werken. Dat wil zeggen dat je niet                iedere keer de hond beloont voor het gewenste gedrag, maar dat je dit zo nu en dan                overslaat. De hond moet vaker op je letten om de beloning te verdienen. Zorg ervoor              dat de hond niet weet wanneer je hem gaat belonen.

 • leren luisteren naar naam en fluit
 • Aangelijnd Volgen

Laat de pup links naast je zitten. Houd de riem (tijdelijk) in de rechterhand,brokje in de linkerhand voor zijn neus houden, naam van de hond en dan het commando volg en stap met je linkerbeen weg (is het been naast de hond, dus het been dat hij ziet). Loop een paar passen door met het brokje voor zijn neus, en geef hem het brokje. Oefen dit in het begin geen hele afstanden, maar korte stukjes en niet al te vaak achter elkaar, maar liever een paar keer op een dag. Als je merkt dat de pup het gaat snappen, kun je de afstand iets langer maken. Zodra je merkt dat hij zijn interesse in het brokje gaat verliezen heb je de afstand te groot gemaakt.

 • houden van aangewezen plaats
 • kennismaken met verschillende soorten wild en wildgeuren
 • komen op bevel

Hier kun je thuis al mee beginnen. Bedenk een fluitsignaal waarmee je later je hond wilt influiten(bijvoorbeeld tuuuut, tuuuut, tuuuut). Iedere keer als je de pup zijn eten geeft, fluit je dat signaal.Al snel zal voor de pup duidelijk zijn, tuuuut, tuuuut, tuuuut levert eten bij de baas op. Heeft de pup dit door, dan ga je naar buiten met de fluit en een beloningsbrokje/stukje kaas.Je fluit een keer het signaal en je zult zien hoe snel de pup naar je toegerend komt en je beloont hem met kaas/brokje (zorg er wel voor dat de pup niet naar binnen kan rennen, naar de plek waar normaal zijn bak staat). Als hij buiten goed naar je toegerend komt, kun je beginnenmet hem voor je te laten gaan zitten en dan pas belonen. Let er wel op dat het bij een pup zinloos is om hem te fluiten als hij bijvoorbeeld net met andere honden aan het spelen is. Ga hem dan of halen of wacht dat hij even afgeleid is en fluit hem dan.

 • Apporteren.

als het wisselen van de tanden het toelaat: voorbereiding op apporteren

Pas als de pup goed voorkomt als je hem roept, kun je gaan apporteren. In het andere geval heeft de pup groot feest, als hij er met de dummy vandoor is en jij hem niet te pakken kunt krijgen. Voor die tijd kun je al wel vast gaan beginnen met de commando’s vast en los. Laat de pup voor je zitten en houd de dummy voor zijn neus en geef het commando vast. Wil hij de dummy niet gelijk in zijn bek nemen, kun je hem natuurlijk een beetje enthousiaster maken, door de dummy heen en weer over de grond te bewegen. Zodra hij hem dan vast pakt, zeg jij vast,  braaf. Heeft hij hem even vast gehouden, dan laat je hem een brokje boven zijn neus zien en zegt los en wisselt de dummy voor een brokje. Oefen ook dit niet te vaak achter elkaar (drie keer is prima, maar geen 10 keer het moet leuk blijven ), maar liever een paar keer per dag. Komt hij goed voor dan kun je hem links naast je laten zitten. Het makkelijkst is het om ook op je hurken te gaan zitten, hem met je hand tegen te houden en met je andere hand de dummy weg te gooien. Vervolgens geef je het commando apport en laat hem los. Heeft hij de dummy in zijn bek, dan roep je onmiddellijk kom voor. Het beste is het om hem de eerste keren toch aan de lange lijn te houden, zodat hij niet in de fout kan gaan om zich met de dummy uit de voeten te maken. Komt hij de dummy brengen, aanpakken en belonen en vervolgens langzaam verder uitbreiden naar voorkomen met dummy, zit, los en dan pas belonen.

 • Zwemmen

Als de pup al zijn entingen heeft gehad, kunnen we gaan beginnen met zwemmen. Houd hierbijwel rekening met het jaargetijde. Pups die midden in de winter in bijna vriezend water moeten leren zwemmen, zullen niet bepaald prettige gedachten aan het zwemmen overhouden. Houd dus even de temperatuur van het water in de gaten. De makkelijkste methode is om zelf met de pup mee te gaan in het water. Een wat bredere sloot met lieslaarzen is ideaal (let er wel op dat de slootkanten niet te steil zijn). Ook een ideale methode is om de pup naast een ervaren hond aan de overkant van het water te zetten en dan voor te roepen. De ervaren hond stapt probleemloos het water in en de pup gaat er dan meestal probleemloos achteraan.

 • Vooruit sturen

Vooruit sturen is een oefening die ook prima met de voerbak is te leren.Zet de voerbak van de hond neer en loop met de hond achteruit. Zet hem neer en stuur hem vervolgens met het commando vooruit richting zijn voerbak. Op deze manier kun je de afstand steeds iets groter maken (in plaats van voerbak kun je ook een witte omgekeerde bloempotgebruiken waarop je een brokje neerlegt). Kan de hond ondertussen goed apporteren, dan kun je de voerbak vervangen door dummy’s.

 • Het zoeken

Het zoeken is (als de hond kan apporteren) aan te leren, door de hond te laten zien dat je een dummy in de struikjes/bosjes/hoog gras of over een dijkje gooit. Vervolgens geef je de pup het commando zoek apport en laat hem in de struikjes de dummy “zoeken”. Gooi de dummy steeds iets moeilijker weg. Als dit goed gaat, kun je dummy in hetzelfde bosje gaan wegleggen zonder dat de pup het gezien heeft. Leg in het begin meerdere dummy’s neer, zodat de pup succes heeft (meer dan één hoeft hij niet op te halen natuurlijk).

VOLDOENDE TIPS OM MET DE PUP AAN DE SLAG TE GAAN OM ER EEN FIJNE JACHTHOND VAN TE MAKEN.